Simon & Schuster: reflexen van de monopolist van gisteren

Het is oorlog. De traditionele uitgeverij neemt het op tegen de blogosfeer. Of is het andersom? Blogger Michael Arrington, niet de meest flegmatische van alle bloggers, haalt in een blogpost op TechCrunch fel uit naar de uitgevers van Simon & Schuster, die alle reflexen vertonen waaraan de muziekindustrie ten onder dreigt te gaan.

Een hyperlink is het wisselgeld van internet. Op de hyperlink baseert Google een groot deel van de rangorde van zoekresultaten. Op de hyperlink drijft ook de blogosfeer: het is linken en gelinkt worden, overnemen en overgenomen worden. Er zit dus een kern van waarheid in het verwijt van traditionele media aan bloggers (‘plagieerders en dieven’). Toch faalt een online uitgever die content afschermt en afsluit. De eerste hoofdwet van het sociale internet is immers: je moet delen om te ontvangen. Best practices in overvloed, en niet alleen bij nieuwe spelers op de markt.

Afschermen en afsluiten

Afschermen en afsluiten: dat is precies wat Simon & Schuster doet. Ondanks eerdere toezeggingen dreigt men Arrington met advocaten wanneer deze een (volgens eigen zeggen) legaal verkregen voorpublicatie van het boek ‘The Facebook Effect’ van David Kirkpatrick niet verwijdert van zijn weblog. Okee, het zijn zelfs voor een weblog nogal uitgebreide paragrafen. Maar iedere auteur zal zich in zijn handen wrijven met zoveel aandacht op het extreem populaire TechCrunch.

Slachtoffers

De oorlog is nog onbeslist. Het eerste slachtoffer is al gevallen: auteur David Kirkpatrick wordt platgedrukt tussen de strijdende partijen. Misschien valt de schade voor de lezers nog mee. Dat hangt af van de conditie van Michael Arrington. Of misschien is Simon & Schuster toch minder dom dan we denken.

(Dank aan RethinkingMedia voor de hyperlink naar het TechCrunch-artikel. Foto: Joi via Flickr (cc))

Dit bericht verscheen eerder op Publishr – weblog en magazine voor uitgevers

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s