De stand van bedrijfsbladenland

Gisteren vond in Rotterdam de Grand Parade van Logeion plaats. Voorafgaand aan de uitreiking van de Grand Prix bedrijfsbladen kwamen enkele honderden vooral bedrijfsjournalisten naar dit ‘festival voor de professional in de bedrijfsjournalistiek’. Publishr was erbij en maakte onderstaande reportage vanuit de Maassilo. Ik interviewde Rogier van der Zwaan (ING) die een jaar geleden overstapte van print naar een digitaal magazine en Sebastiaan van der Lubben (Maters & Hermsen) die eindredacteuren instrueerde over belangen en conflicten in de bedrijfsjournalistiek.

http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=10963398&server=vimeo.com&show_title=0&show_byline=0&show_portrait=0&color=ff9933&fullscreen=1

Bij ING werd ongeveer een jaar geleden het bedrijfsblad ING matters verruild voor een digitaal magazine. Een gedwongen innovatie, noemt eindredacteur Rogier van der Zwaan de maatregel, die werd ingegeven door kostenbesparingen. Welnu, kosten zijn er bespaard: het digitale magazine kost 78 procent minder dan het papieren magazine. Inmiddels zijn er vijf nummers van het digitale magazine verschenen en de redactie wordt steeds enthousiaster. Aan het sociale web (met bijvoorbeeld weblogs en Twitter) heeft men nog niet aangehaakt, maar de respons op polls is verbluffend. Bij ING leert men converseren, stelt Rogier van der Zwaan vast.

Presentatie Sebastiaan van der Lubben

Sebastiaan van der Lubben, eindredacteur bij Maters & Hermsen, ging in op het ‘trilemma’ van de bedrijfsjournalistiek: hoe bewaar je het evenwicht tussen opdrachtgever, journalist/redacteur en lezer? Een conflict is snel geboren. Met het model van Van der Lubben ontstaat een kader waarbinnen conflicten (‘Dit stuk kan echt niet!’) snel kunnen worden opgelost. De kern: de richting van conflicten bepalen, en vooral: conflicten klein houden.

Dit bericht verscheen eerder op Publishr – weblog en magazine voor uitgevers

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Blog, Congres

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s