Times Topics: hoe nieuwsdossiers een SEO-troef werden

Dossiers op nieuwspagina’s vervullen een belangrijke rol voor de vindbaarheid van online nieuwsbronnen. De New York Times heeft met TimesTopics in de afgelopen jaren een enorm netwerk van ‘hub pages’ opgebouwd. Hierover sprak Rand Fishkin (SEOmoz) onlangs met Marshall Simmonds, ‘Chief Search Strategist’ bij onder meer de New York Times Company.

De New York Times werkte al jaren aan het opbouwen van dossiers rond personen, plaatsen en gebeurtenissen. Het verkeer naar deze hubpagina’s nam echter zienderogen af. Vervolgens besloot men de pagina’s frequenter te gaan bijhouden en daarnaast – als goede ‘citizens of the web’ – genereus te linken naar andere bronnen. Simmonds noemt dit ‘link journalism’: ‘if there is an appropriate (or even better) resource that is not yours, link out to it’.

SEO

Uit SEO-perspectief was dit een gouden greep. Google bekijkt websites ofwel als bron, ofwel als ‘hub’. Inmiddels vervult de NY Times beide functies door links te plaatsen in contentrijke omgeving. Voorwaarde is uiteraard dat de content waardevol is en voorzien wordt van regelmatige updates.

Verdienmodel?

Het updaten van de hubpagina’s op Times Topics is een arbeidsintensieve klus. Niet goedkoop dus. Wat is het businessmodel? Daarover spreken de heren kort aan het eind van het filmpje. Beiden verwachten dat de dossiers zorgen voor een langer verblijf van de bezoeker op de website. Voor adverteerders is het niche-karakter van veel topics uiteraard aantrekkelijk. Een kleine steekproef wijst uit dat dat vooral geldt voor Google Ads, die naar hun aard gebonden zijn aan inhoudelijke keywords. Bij een hubpagina als ‘West Village Real Estate‘ ligt dit voor de hand, maar de vraag blijft wie er gaat adverteren op de pagina van Sheikh Hasina, premier van Bangladesh.

Foto: tehcypress via Flickr (cc)

Dit bericht verscheen eerder op Publishr – weblog en magazine voor uitgevers

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Blog, Contentstrategie, Online publishing, SEO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s