Jongeren, nieuwsmedia en betrokkenheid

Jongeren zijn nieuwsgrazers: negen van de tien jongeren nemen de hele dag door links en rechts kleine beetjes nieuws tot zich. Gemiddeld vier op de vijf jongeren keert daarbij regelmatig terug naar bepaalde bronnen. Voor ruim een derde van de jongeren maakt het lezen van een krant deel uit van het dagelijks nieuwsritueel. Wie een hoge nieuwsinteresse heeft, graast meer dan gemiddeld. Deze groep kent ook een grotere merkentrouw en leest vaker een krant als onderdeel van het dagelijkse nieuwsritueel.

jongeren nieuwsmediaNico Drok en Fifi Schwarz deden onderzoek naar de sociale relevantie van nieuws en actualiteiten voor jongeren en het daarmee samenhangende gebruik van nieuwsmedia, in het bijzonder dagbladen in opdracht van Hogeschool Windesheim en de stichting Krant in de Klas. Het resultaat is het rapport Jongeren, nieuwsmedia en betrokkenheid, dat verscheen in de serie Youth Media DNA National Studies van de World Association of Newspapers (WAN). Voor het onderzoek werden ruim 1.000 jongeren ondervraagd. Qua nieuwsinteresse scoort ongeveer een kwart van de ondervraagden laag, de helft gemiddeld en een kwart hoog.
Mediagebruik van jongeren (afbeelding uit het rapport)

Oorzaak en gevolg

Klopt het dat nieuwe media de oorzaak zijn van de neerwaartse trend in het gebruik van journalistieke media door jongeren? Op basis van die analyse zoeken uitgevers doorgaans oplossingen in technologische innovatie, om vooral niet als ‘traditioneel medium’ het onderspit te delven. Er zijn echter andere verklaringen mogelijk. Wellicht voelen jongeren zich niet meer voldoende aangesproken door traditionele media of zijn zij minder geïnteresseerd in wat zich op een bovenindividueel niveau in de samenleving afspeelt. Met deze voorbehouden in het achterhoofd onderzocht men de mate waarin jongeren gebruikmaken van nieuwsmedia. Ook de persoonlijke en maatschappelijke kenmerken van jongeren en de eventuele samenhang met nieuwsmediagebruik vormen onderdeel van de studie.

Lees een langere samenvatting van het rapport op FEITENenCIJFERS.

Foto: cathyse97 via Flickr (cc)

Dit bericht verscheen eerder op Publishr – weblog en magazine voor uitgevers

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Blog

Een Reactie op “Jongeren, nieuwsmedia en betrokkenheid

  1. Een goede recensie van het rapport door Henk Blanken is te vinden op http://www.henkblanken.nl/?p=1175

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s