Twitter als ecosysteem: 5 voorbeelden

Twitter is geen doel op zichzelf. Maar wat is Twitter dan wel, als het geen sociëteit is waar de populairste leden elkaar op de schouders slaan? Ik zie Twitter als ecosysteem, als medium dat communicatie transporteert en faciliteert.Vergelijk het met radiogolven: ze bestaan ten dienste van informatie, maar je merkt dat pas door de boodschap die erop wordt doorgegeven. Vijf toepassingen van het medium Twitter:

1. Status updating

Status updates maken nog steeds een groot deel uit van de berichten op Twitter. De vraag ‘Wat ben je aan het doen?’ stond lang bovenaan de homepage van Twitter. Dat die vraag best interessant kan zijn, ontdekte ook het weekblad Time:

And yet as millions of devotees have discovered, Twitter turns out to have unsuspected depth. In part this is because hearing about what your friends had for breakfast is actually more interesting than it sounds.

Twitter is niet funest, maar voegt een extra laag toe aan evenementen, van hyperlokaal tot nationaal:

We still have national events, but now when we have them, we’re actually having a genuine, public conversation with a group that extends far beyond our nuclear family and our next-door neighbors.

2. Klantenservice

Comcast en Dell zijn bekende Amerikaanse voorbeelden van bedrijven die Twitter actief inzetten bij hun customer care. In Nederland is UPC webcare waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van een bedrijf dat aan de weg timmert via Twitter. Monitoren van de conversatie over je merk en/of producten is zeer eenvoudig geworden via de real-time Twitter Search. Hetzelfde geldt voor terugpraten, een kunst die veel bedrijven niet beheersen. Een klant met een klacht is een ontevreden klant, maar een klant die weet dat iemand aan de slag is met zijn probleem, wordt een wandelende reclamezuil voor je product.

3. Conversatie met je fans

Een variant op ‘klantenservice’ is conversatie met je fans. Voor iedereen met een achterban van enige omvang is er de ‘Verified account’. Vooral veel Engelstalige celebrities beschikken over een account waarop Twitter verzekert dat we te maken hebben met de echte Jamie Oliver of  Shaquille O’Neal. In Nederland ontdekte Maxime Verhagen als één van de eersten hoe krachtig Twitter is als instrument om direct in contact te komen met de burgers wier minister hij is. Zijn verhaal is langzamerhand wel bekend.

4. Kanaliseren van informatie

Een mooi voorbeeld van het horseless carriage syndrome: ooit werd Twitteren ‘microbloggen’ genoemd. Bij bloggen staat ‘zenden’ echter nog steeds centraal. Twitter draait voor een aanzienlijk deel om delen. ‘Sharing’: even makkelijk als je een interessant bericht ontdekt, deel je het met je volgers op Twitter. Twitter is wat RSS nooit kon worden: het draagt de potentie van een hoogstpersoonlijke nieuwsfeed.  Een voorloper als Steve Gillmor heeft zijn Google Reader al maanden niet meer geopend, vertelde hij afgelopen voorjaar:

It’s time to get completely off RSS and switch to Twitter. RSS just doesn’t cut it anymore. The River of News has become the East River of news, which means it’s not worth swimming in if you get my drift.

Twitter is een cocktail van social networking, live search en het delen van hyperlinks. Time denkt dat Twitter een concurrent voor Google kan worden, althans op het vlak van de verwerving van informatie. Google is gebaseerd op een langzame opbouw van autoriteit volgens een rationeel proces. Twitter is gebaseerd op een andere ijzersterke factor: reputatie. Je klikt immers sneller op een link die is geplaatst door een bekende.

5. Data, data, data

Er is altijd wel een twitteraar in de buurt als er een vliegtuig in de Hudson valt. Twitteraars praten over gebeurtenissen, over het weer, over hun humeur, ze maken foto’s , vaak voorzien van locatiegegevens, van nieuwsfeiten en opnieuw van het weer. Allemaal vormen van datageneratie, een kernbegrip uit onder meer het denken van Tim Berners-Lee over het semantische web. Data zijn – mede dankzij de Twitter API en de ‘brandslang‘ die nu ook ontsloten is – uitstekend te combineren met andere data, zoals nieuwscontent of kaarten. Van het visualiseren van deze datarijkdom bestaan inmiddels mooie voorbeelden. Ik schreef daar al eerder over (‘Goeiemorgen‘). Ook bij Liones-collega Robert van Loon zijn mooie voorbeelden te vinden. En Matt McAlister van The Guardian schreef onlangs op zijn blog over de voordelen, nadelen en mogelijkheden van ‘socially linked data

Twitter = community

De saamhorigheid op internet is altijd groot geweest. Nerds wisten dat al langer. Online communities voor deze ‘very early adapters’ bestonden lang voordat web 2.0 als verschijnsel opgeld deed. Twitter is één van de websites die dit gemeenschapsgevoel naar de grote massa heeft gebracht. Is er dan toch reden voor beauty contests zoals de Twitteraar van het jaar? Dat lijkt me niet. Twitteren is onderdeel van het online ecosysteem. Je moet het gewoon doen. Wij staan toch ook niet voortdurend stil bij de lucht die we inademen?

Foto: gertjanbot via Flickr (cc)

Dit bericht verscheen eerder op Publishr – weblog en magazine voor uitgevers

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Blog, Online publishing

3 Reacties op “Twitter als ecosysteem: 5 voorbeelden

  1. Pingback: uberVU - social comments

  2. Pingback: Twitter is wat RSS nooit kon worden « Blog SMC Groep 3

  3. Pingback: Minicursus sociale media & platteland | Dorine Ruter’s weblog (NL)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s