Twitteraar van het jaar? Get off my back!

Binnenkort wordt de onderscheiding ‘Twitteraar van het jaar’ uitgereikt in Carré. Zo’n vijftig bezitters van een Twitteraccount zijn genomineerd in twaalf categorieën met namen als ‘artwiesten’, ‘politwiek’ en ‘twevents &zo’. In de woorden van de organisatie: ‘Dit is de twitteraar van het jaar. Het enige lijstje dat echt telt. Simpelweg omdat iedereen mee kan doen. Twitter is van jou en jij bepaalt wie de leukste, knapste of de aardigste is’. Hm. Gaan we binnenkort ook een e-mailer van het jaar verkiezen? Een autogebruiker van het jaar?

twitteraar van het jaarWaarom? ‘Gewoon voor de LOL’, antwoorden de organisators blijmoedig. Ongetwijfeld geïnspireerd door de Dutch Bloggies hebben ze in een onbewaakt ogenblik een website uit de grond gestampt met een poll van de erbarmelijkste soort: tot 31 december kun je elk uur een stem uitbrengen op onvermijdelijken als @slijterijmeisje en @puur, maar ook op heldere lichten als @zaligzoet, @nickensimontwit, en @botervliegje. Iedereen (en z’n tante) kan, desnoods driehonderd keer, stemmen op www.twitteraarvanhetjaar.nl.

Hup, naar de Taarttweetup

Persoonlijk word ik zowel treurig als recalcitrant van dit initiatief. Sowieso ben ik niet de persoon voor een Twittercruise of een Taarttweetup. Bloggersmeetings en Twitteraarsbijeenkomsten delen een eigenschap met online dating: mensen zijn ‘in real life’ maar hoogst zelden even goed gezelschap als hun digitale alter ego. Laat maar zitten dus. Maar daarnaast heb ik bezwaar tegen het collectief aanspreken van alle Twitteraars. Alsof je bij een club hoort zodra je een Twitteraccount hebt en gebruikt. Get off my back!

Wat is Twitter dan wel?

Wat is Twitter dan wel, als het geen sociëteit is? Waar is het goed voor? Twitter is een instrument, een medium, een ecosysteem dat communicatie transporteert en faciliteert. Vergelijk het met radiogolven. Wellicht grappig voor privégebruik, maar vooral onmisbaar voor ieder bedrijf dat zijn klanten serieus neemt. En dan maakt het niet uit of je nieuws aan de man brengt of witlof. Daarover morgen meer.

Afbeelding: Gustavo (lu7frb) via Flickr (cc)

Advertenties

6 reacties

Opgeslagen onder Blog

6 Reacties op “Twitteraar van het jaar? Get off my back!

 1. Caspar

  Helemaal mee eens. Ik irriteer me ook mateloos aan dit soort initiatieven. En al helemaal als er een hele club randdebielen een zekere Marco B. tot Twitteraar van het Jaar wil benoemen. Kom op nou toch, mensen! Hoe veel verder kunnen we nog zakken?

 2. Enelym

  “maar hoogst zelden even goed gezelschap als hun digitale alter ego.”

  Mensen zijn juist digitaal EVEN irritant als irl…

 3. @nooble

  Ja, ja zo gaat dat, eerst de ‘Twitteraar van het jaar’, en straks wordt 2010 ‘het jaar van de Twitteraar’.

  Blij dat iemand de boel scherp houdt!

 4. BoB

  Ach snap niet dat hier zo moeilijk over gedaan wordt:S twitter is voor de lol, zo is ook de twitteraar van het jaar verkiezing:) ik vind het lache:)

 5. @nooble

  @BoB precies! dit hele stukje is toch ook doorspekt van lache en ironie? Ik moest er ook wel om lachen.

 6. Pingback: Twitter als ecosysteem: 5 voorbeelden | Publishr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s