Hubpagina’s: goed voor lezersoog en Google-oog

Deze week vond ik een interessante blogpost van ‘common-sense blogger’ Ian Lurie, die stelt dat gerelateerde content een ‘hubpagina’ verdient. Dat geeft de geïnteresseerde lezer stof tot doorklikken, maar vooral: het werkt fantastisch als zoekmachine-tool. Reden voor mij om op Publishr ook dergelijke contentknooppunten te gaan realiseren. Ik houd u op de hoogte van de resultaten. Maar eerst: wat bedoelt Ian Lurie precies met zijn hubpagina’s?

Op veel websites, ook sites die zich bevinden in een specifieke niche, is gerelateerde content vaak niet met elkaar verbonden. Voorbeeld van Lurie is een weblog over professionele golfers, waarop de avonturen van Tiger Woods aandacht krijgen.  De samenhang wordt door Google niet automatisch begrepen:

afbeelding met dank aan Ian Lurie

Hubpagina en detailpagina’s

Hubpagina’s zijn een zinvolle toevoeging als je meer bezoekers wilt trekken die geïnteresseerd zijn in ‘het hele verhaal’. Bijvoorbeeld de discussie over betalen voor online nieuws, de opkomst van e-readers of innovatieve advertentiemodellen. Na een korte inleiding over het brede gebied is alles wat je nodig hebt een link naar elke pagina die een deelonderwerp belicht. Ook linken van de detailpagina’s naar de hubpagina is uiteraard noodzakelijk. Google ziet nu een ander beeld:

Afbeelding met dank aan Ian Lurie

Autoriteit van pagina’s opschroeven

Met hubpagina’s zorg je ervoor dat de autoriteit van bestaande pagina’s terechtkomt op één centraal punt. Door telkens nieuwe, relevante content toe te voegen, neemt de autoriteit van zowel hubpagina als detailpagina’s toe. Uiteraard is het noodzakelijk om te blijven schrijven en aanvullen om de ranking op peil te houden.

Ian Lurie’s ervaringen met hubpagina’s:

A couple months ago I wrote a series about canonicalization.

24 hours after the 1st article went live, nothing happened.
24 hours after the 2nd article went live (and linked to the 1st), I showed up on page 3 in Google for ‘canonicalization’.
24 hours after that, I published the 3rd article, and linked all 3 together. Voila! A page 1 ranking for ‘canonicalization’.

Alas. Then I decided that things like sleep and food were more important. Without consistent content growth, I slipped back to page two, where I now languish, unseen.

Foto: Thomas Hawk via Flickr (cc)

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Blog, SEO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s