Nationale Uitgeefdag: Social media – leren of ermee verdienen?

Op de Nationale Uitgeefdag hielden Maarten van Vulpen en Robert van Loon vanochtend de presentatie ‘Social media – leren of ermee verdienen? Na een korte inleiding presenteerden zij twee cases van uitgeverijen die social media uitstekend benutten: de Event Mashup en een voorbeeldlancering van een kinderboek.

Hashtag

In de eerste case werd ingegaan op de toepassing van social media door organisatoren van evenementen. Door als uitgever een hashtag te communiceren en vervolgens alle informatie te verzamelen die wordt gepubliceerd op sociale netwerken met deze hashtag, kan eenvoudig verslag worden gedaan van het evenement. De beleving en de betrokkenheid van de (potentiële) bezoekers kan hierdoor vele malen groter worden. En achteraf hoeven de aanwezigen niet allerlei sociale netwerken af te struinen, op zoek naar informatie van het evenement, maar kunnen ze op een plaats alle tweets, foto’s, filmpjes en blogs vinden die met de specifieke hashtag zijn gekenmerkt. Voor de Nationale Uitgeefdag is dit terug te vinden op de eigen mashup.

Het grote voordeel hiervan is dat tegenwoordig steeds meer mensen met een mobiele telefoon met internetverbinding rondlopen, en op deze manier communiceren. Het is dus niet alleen iets voor ‘tech’-events, maar kan ook prima worden toegepast bij de Libelle Zomerweken.

Lancering van een kinderboek

De tweede case betrof het creëren van beleving en betrokkenheid bij de lancering van een kinderboek. Deze case kan breder getrokken worden en dienen voor alle soorten boeken. Zonder budget, maar met de beschikbaarheid van zo’n 100 uur, verdeeld over 5 maanden, worden een aantal mogelijke stappen beschreven die door de auteur of uitgever gezet kunnen worden. Hierbij wordt de community vergroot, evenals de betrokkenheid bij het product.

Geen ezeltje-strek-je

De cases zijn typisch voor het inzetten van social media: er wordt niet direct geld mee verdiend, maar ze leveren een uitgever een grotere betrokkenheid van de community en inzicht in de conversatie. Daardoor leveren ze indirect wel geld op.

http://static.slidesharecdn.com/swf/ssplayer2.swf?doc=social-media-leren-of-geld-verdienen-091111110904-phpapp02&stripped_title=social-media-leren-of-ermee-verdienen-nud09-2475989


Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Blog

Een Reactie op “Nationale Uitgeefdag: Social media – leren of ermee verdienen?

  1. Pingback: Offroad rijden, slipcursus en mountainbiken in de grotten | maartenvanvulpen.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s