Journalistiek laat zich opnieuw kaas van het brood eten

De impact van de recessie op journalistieke uitgaven is groot. Budgetten zijn verkleind en redacties zijn gekrompen nadat advertentie-inkomsten aanzienlijk afnamen. Dit zijn echter niet de enige donkere wolken aan de horizon voor redacties: uit nieuw onderzoek van Oriella blijkt dat een aanzienlijk deel van de ondervraagden (journalisten uit zeven West-Europese landen) verwachten dat nieuwe technologische ontwikkelingen hun traditionele kanaal (print, radio, televisie) kunnen gaan verdringen. In Nederland en België is men overigens een stuk minder pessimistisch over de papieren krant dan elders in Europa.

training

Voor Nederland en België werd het onderzoek, European Digital Journalism Survey 2009, uitgevoerd door Lammers van Toorenburg PR. Het rapport biedt de lezer een helder inzicht in het perspectief van ruim 350 ondervraagde Europese journalisten. Het beste woord om dit perspectief te beschrijven is ‘gematigd’. Principieel conservatisme blijkt niet uit het rapport – het werkplezier is licht gestegen, maar een sense of urgency ontbreekt nog steeds. Het inzetten van de fantastische nieuwe mogelijkheden online komt maar mondjesmaat van de grond: Twitter wordt door minder dan de helft van de Nederlandse geïnterviewden gebruikt en tweederde heeft geen training ontvangen om nieuwe mediakanalen maximaal te benutten. Logisch, als je overtuigd bent dat de conjunctuurgebonden afname van advertentie-inkomsten de belangrijkste reden is voor de neergang van de traditionele media.

PR-bureaus
Bijna de helft (ruim 40 procent) van de ondervraagden verwacht dat de afhankelijkheid van PR-bureaus voor content en bronnen zal toenemen. Dat is goed nieuws voor de opstellers van het rapport, zelf actief in public relations, die terzijde opmerken:

When selling a story in, PR organisations need to consider what a journalist can call upon to verify or add to the story. Journalists need to get their story up fast so help them save time by having an analyst or third party organisation on hand to back up your claims? Are there any specific blogs or customer forums that could substantiate the story? Could the release be more honed to the social media environment and include links to relevant websites, blogs and Twitter feeds?

Als nieuwsconsument en krantenliefhebber houd ik mijn hart vast. Niet de krant, maar de content is immers het kroonjuweel van de journalistiek. Waarom laten de zelfverklaarde bewakers van de democratie na het nieuwskanaal nu ook hun nieuwsbronnen glippen?

(foto: besfort z op Flickr)

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s