Online uitgeven volgens Slate Magazine

Bij Slate Magazine begrijpen ze wat online uitgeven is. De site maakt maximaal gebruik van de pluspunten van publiceren op het internet. Begonnen met een gepagineerde website die men wekelijks kon uitprinten, bestaat The Slate Group nu behalve de ‘kernsite’ uit weblogs, spin-offs die zich richten op niches (vrouwen, economie) en Fransen, terugkerende rubrieken en een video-website. Voor de wekelijkse podcasts sloot men een sponsordeal met Audible, leverancier van luisterboeken.

De site werd opgericht in 1995 door journalist Michael Kinsley met financiering van Microsoft. Inmiddels is de site eigendom van The Washington Post. Slate draait zonder redactionele bemoeienis van The Washington Post en is winstgevend. Vanaf de eerste dag was dat de bedoeling. In de woorden van Kinsley bij het tienjarig bestaan van de site:

What difference does a few million dollars of profit or loss matter while billions course around us? It makes a big difference. For a publication, like an individual, financial independence brings intellectual independence. The technical term for this, I believe, is ‘fuckyouability’ (FUA). If you’re self-supporting, you can say ‘fuck you’ to anyone, which is one important function of a magazine on almost any subject and in any medium.

Voor mij is Slate één van de weinige publicaties die out-of-the-box heeft gedacht, dat nog steeds doet en daarmee eigenhandig een grote  hoeveelheid FUA heeft opgebouwd. Veel meer dan de Nederlandse successtories is Slate een gezaghebbende website: meer mainstream dan GeenStijl, meer diepgaand dan Elsevier.nl, meer allround dan NRC.nl en met meer enthousiasme dan Volkskrant.nl.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Blog, Online publishing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s