Google StreetView: 3 handige toepassingen

Het verwijt wordt vaak gemaakt: Google parasiteert op het werk van contentmakers zoals journalisten. Dit geldt uiteraard voor de zoekmachine, maar ook voor Google Nieuws en in mindere mate Gmail. Voor Google StreetView geldt het tegenovergestelde: al sinds 2007 voegt men actief straatbeelden toe aan de plattegronden van Google Maps. Een megaproject waarvoor er auto’s met camera’s rondrijden van San Francisco tot Miami en van Birmingham tot Tokio.

StreetView is ook een controversieel project: dorpelingen in Engeland hielden de camera-auto uit hun dorp, de Griekse overheid houdt StreetView vooralsnog buiten de deur en in Japan waren er privacy-issues. StreetView laat de geesten niet onberoerd: iedereen weet hoe apart het was om jezelf te Googelen; jezelf of dierbare plaatsen terugzien op StreetView geeft een zelfde soort opwinding.

Viraal karakter
De precieze locatie van de StreetView-vloot wordt geheim gehouden, maar regelmatig druppelt er nieuws binnen over de voortgang van het project. Via Twitter wordt door tientallen gebruikers gemeld wanneer ze een camera-auto hebben gezien en een oplettende toerist publiceerde zijn ontmoeting met een wel heel bijzondere StreetView-camera in Venetië. Dit geeft het project een speciaal soort ‘viraal karakter’, maar hoe kan er geld verdiend worden met StreetView? De door Google verzamelde content is eenvoudig toegankelijk te maken. Tijd voor uitgevers om deze kans te grijpen! Enkele aansprekende voorbeelden van de waarde die StreetView kan toevoegen.

1. Toerisme
Deze week werd bekend dat Google in Groot-Brittannië in samenwerking met toerisme-organisatie Visit Britain mensen oproept om mooie, maar moeilijk begaanbare plekken in te sturen. If you can’t beat them, join them, moet men gedacht hebben. Met de speciaal ontwikkelde fiets-driewieler wordt momenteel in Italië proefgereden.


2. Games
Werd ik als kind al opgewonden als ik met A2 Racer over een virtueel Museumplein konden rijden, StreetView biedt Virtual Reality een nieuwe dimensie. Dat wordt fantastisch gedemonstreerd door Vimeo-gebruiker Katsuma, die Streetview combineerde met Wii Fit van Nintendo.

http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=1683367&server=vimeo.com&show_title=1&show_byline=0&show_portrait=0&color=ff0179&fullscreen=1

3. Onroerend goed
De Engelse dorpelingen die een blokkade opwierpen tegen de StreetView-auto, waren bang dat beelden van hun welvarende dorp inbrekers zou aantrekken. Dat is natuurlijk maar één kant van het verhaal, en dat heeft Jaap goed aangevoeld. In maart, kort nadat StreetView beschikbaar werd in Amsterdam, Rotterdam en Groningen, voegde de huizensite de beelden toe aan de profielen van te koop staande woningen. Op de iPhone is inmiddels een Jaap-applicatie met locatiebepaling beschikbaar. Het wachten is dus nog op een toepassing die deze mobiele locatiebepaling verbindt met StreetView, zodat er real-time informatie wordt toegevoegd aan de omgeving waar een potentiële huizenkoper zich bevindt. Met nieuwe smart phones (zoals de Android-telefoons van – inderdaad – Google), die een ingebouwd kompas hebben, komt dit binnen handbereik.

StreetView op Jaap.nl

StreetView op Jaap.nl

Navigatie
Navigeren in de auto is gemeengoed geworden, maar apparaten als de TomTom maken nog steeds gebruik van virtual reality. Net zoals A2 Racer biedt TomTom een oppervlakkig gelijkende nepwereld waar men doorheen rijdt. Met Wikitude behoort dat tot het verleden. Deze mobiele, location-based reisgids maakt gebruik van augmented reality of toegevoegde realiteit: bij het inschakelen van de camera kan verbinding gemaakt worden met de database die het daadwerkelijke uitzicht van de gebruiker verrijkt met toeristische en andere informatie. Een paradijs voor contentmakers!

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Blog

Een Reactie op “Google StreetView: 3 handige toepassingen

  1. Pingback: Hoe kunnen online uitgevers gebruikmaken van schaarste? Kruimels 10 februari | Publishr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s