Tim Berners-Lee: Content wil vrij zijn

In de categorie ‘niet nieuw, wel interessant’ vond ik vandaag een filmpje dat het beschikbaar stellen van data door uitgevers in een nieuw licht zet. Tim Berners-Lee, één van de uitvinders van het world wide web, vertelde dit voorjaar op de TED-conferentie dat frustratie de aanleiding was om te komen tot een netwerk waarbinnen computers elkaars taal verstaan.

Vanuit precies dezelfde frustratie is Berners-Lee nu bezig met een kruistocht om data los te krijgen. Wat het World Wide Web is voor documenten, moet ook voor data worden gerealiseerd. Wanneer data vrij te gebruiken zijn, is het nog slechts een kwestie van software programmeren voordat waarde kan worden gecreëerd met een combinatie van databases. Demografische informatie, wetenschappelijk onderzoek maar ook nieuws- en opiniecontent. Het kost mij weinig moeite om de opwinding van Berners-Lee te delen; luister bijvoorbeeld eens naar Hans Rosling, die andere TED-spreker.

http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf

Beschikbaarheid van data
Gaat het vrij beschikbaar stellen van content uiteindelijk niet ten koste van de maker ervan? In de publieke sector is dit geen probleem. Data die zijn gegenereerd met belastinggeld, moeten vrij beschikbaar zijn. Maar ook private partijen hebben belang bij het vrij beschikbaar zijn van hun data. Juist op dit punt blijken de meeste ‘oude media’ de frustratie van Tim Berners-Lee niet te begrijpen. Men moet eerst geven om te ontvangen.

Opnieuw: Vrij Nederland
Waarom zou een opinieblad als Vrij Nederland niet alle content online plaatsen? Dat levert (mits SEO wordt toegepast) verkeer op van bezoekers die het blad wellicht nooit uit het tijdschriftenrek hadden gepakt. Wist u dat zoekmachines zorgen voor een aanzienlijk deel van het verkeer naar de websites van de kranten die zo klagen over diezelfde zoekmachines?

The Guardian Open Platform
De Engelse krant The Guardian ging nog verder en ontwikkelde The Guardian Open Platform, met vrij beschikbare datasets en een API waarmee derden gratis applicaties kunnen ontwikkelen die gebruik maken van de kwalitatief hoogstaande content van de krant.

Media, willen zij overleven, niet meer kunnen vertrouwen op hun merknaam als magneet die publiek aantrekt en vasthoudt. Doen zoals Google doet, zou Jeff Jarvis zeggen:

News organizations already lost control of packaging, whether they all knew it or not, when most of us most days come to content not through carefully designed home pages but through search and links and now Facebook. The media brand is less a destination and a magnet to draw people there than a label once you’ve found the content, wherever and however you found it. So the more places you can find it, the better.

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Blog, Contentstrategie

3 Reacties op “Tim Berners-Lee: Content wil vrij zijn

  1. Pingback: The Guardian Open Platform: geven om te ontvangen | Publishr

  2. Pingback: Twitter als ecosysteem: 5 voorbeelden | Publishr

  3. Pingback: Uitgevers als redders in de data-stortvloed | Publishr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s